top of page

Csoóri Sándor Alap

Pályázó: Symphonia Alapítvány

Projekt neve: Symphonia népzene-oktatási program

A projekt azonosító száma: CSSP-ZENEOKTAT -2018-0061

emmi_logo_szines.jpg
emet_logo_szines_jpeg.jpg

„Oly kevés írott emlékünk van a régi magyar zenéről, hogy magyar zenetörténeti koncepció nem lehet el a népzene nélkül. Mint a népnyelv sokban azonos a régi nyelvvel, úgy a népzene kénytelen pótolni a hiányzó történeti emlékeket. Művészi szempontból többet jelent nekünk, mint azoknak a népeknek, amelyek már századok előtt alkottak önálló zenestílust” - vélte Kodály Zoltán, akit Bartók Béla idézett egy 1931-ben elhangzott budapesti előadásában, hozzátéve: „Népi dallamokkal bánni tudni: egyike a legnehezebb feladatoknak." 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából e fenti gondolatokat is vezérelvül választva valósítottuk meg projektünket 2018. július 1. és 2019. június 30. között, óbudai feladatellátási helyünkön.
Zenekultúránkban a népzene roppant gazdag forrásanyag, célkitűzésünk tehát egyrészt ennek a csodálatos kultúrterületnek a zeneoktatásba történő nagyobb mértékű bevonása volt, másrészt hogy a zenélést – túllépve a hagyományos zeneórai kereteken – a  Symphonia Népi Zenekar révén, közösségi formában is megszerettessük a gyerekekkel.

bottom of page