A SYMPHONIA ALAPÍTVÁNY

A Symphonia Alapítvány a zene révén a nehéz körülmények között (esetleg éppen mélyszegénységben) élő gyerekeknek mutat kitörési lehetőséget, kapaszkodót. Magyarországon mi honosítottuk meg a venezuelai El Sistema („A Módszer”) nevelési rendszerét. 


Ezt Jose Antonio Abreu 1975-ben indította útjára, majd módszere 1993-ban az UNESCO International Music Prize, 2004-ben az ENSZ International Arts Prize kitüntetést, és az UNESCO Nagyköveti címét is elnyerte. Mára a világ több mint nyolcvan országában próbálják a helyi viszonyokhoz és a különböző szociális problémákhoz adaptálni.


A Szimfónia Program egyszerű, de nagyszerű körforgás: a gyerekek közösségben tanulnak zenélni, örömüket lelik a zenében, a sok fellépés (produkció) sikerélményt ad számukra, ami erősíti a tudásvágyat, ez pedig önbecsülést ad, majd visszajutunk oda, hogy mindez a közösségből fakad.

A programban részt vevő gyerekek azt szokják meg, hogy a siker a mindennapi közös gyakorlásból jön létre.

 

Miközben a gyerekek a zenekarban örömzenét játszanak, észrevétlenül tanulják meg a társadalmi együttműködés alapjait és szoknak rá a mindennapi munkavégzésre, amely ebben a formában nem tűnik számukra kényszernek, a közös koncertek révén szinte azonnal jelentkező sikerélmény hatalmas motiváló erő.

SYA04.JPG